fredag 19 november 2010

Knäck

50 - 60 st

2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
1 msk smör
(1 dl skållad och skalad sötmandel)

Placera knäckformar på en bricka.

Häll grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull.
Sätt på medelvärme och låt det koka upp. Rör om.
Sänk värmen lite så att knäcken bubblar lite stillsamt.

Koka tills smeten är 120 grader eller låt knäcken koka i ca 15 min.
Gör kulprov.

När du tycker att knäcksmeten är lagom i konsistensen så lyfter du bort kastrullen från värmen.
Tillsätt smör och rör om.

Häll över knäcksmeten i ett litermått med pip eller en tillbringare som tål värme.
Häll knäcken i formarna.
Fyll eventuellt på med hackad mandel.
Låt svalna

Förvaras i burk i kylskåpet

Inga kommentarer: